M. Scott Peck a szerelemről - II.

A romantikus szerelem mítosza

Ahhoz, hogy a szerelem sikeresen házasságba bolondítsa az embert, szükséges azt a látszatot keltenie, hogy az érzés sohasem fog véget érni. Ezt az illúziót csak erősítik a kulturális hagyományaink: minden gyerek azt olvassa, hogy a királyfi meg a királylány egybekelnek, s boldogan élnek, amíg meg nem halnak. További mítoszok tudomásunkra hozzák, hogy "akik egymásnak vannak teremtve, előbb-utóbb megtalálják egymást". Továbbá: a csillagokban meg vagyon írva, hogy ki kihez illik, s amikor találkozunk a választottunkkal, a szerelem hozzásegít e fölismeréshez. S miután rátaláltunk a lényre, akit a magasságos ég is nekünk teremtett, s tökéletesen illünk is egymáshoz, nyilvánvaló, hogy tökéletes boldogságban és egyetértésben fogunk élni, míg csak le nem peregnek életünk napjai.

Posted in: Az élet

M. Scott Peck a szerelemről - I.

A szerelem

A szeretet helytelen értelmezései közül a legelterjedtebb és legerőteljesebb az az elképzelés, hogy a szerelem szeretetérzéssel jár. Igencsak vaskos félreértés ez, mert amikor az ember szerelmes, érzelmét igen intenzíven éli meg, úgy érzi, "szereti" partnerét. Két probléma tűnik azonnal szembe.

Posted in: Az élet

A szeretet cselekszik

Vajon szeretet-e, ha csak olyat teszel, ami nem kerül erőfeszítésedbe?

Vagy olyat, ami csak a saját identitásod megőrzését szolgálja - hogy megfelelj a magadról alkotott képnek, vagy annak, amit szeretnél, hogy mások mit gondoljanak rólad?

Szeretet-e a gyávaság, hogy megmondd a másiknak, ha valami nem jó? Ha a békesség nevében elhallgatsz dolgokat, pedig talán te vagy neki az egyetlen, aki tükröt tarthatna elé és segíthetne változni, jobbá válni? Ha megtagadod tőle a lelki fejlődés lehetőségét, csak mert félsz, hogy elhagy ha nem vagy bólogató jános?

Önzés ez, nem szeretet. Hogy neked ne legyen rossz, hogy téged ne hagyjon el, hogy neked ne kelljen konfrontálódnod. Az, hogy erre rámegy a kapcsolatotok, és emiatt végül ő fog szenvedni, hát istenem, még mindig jobb ha te hagyod el őt, mintha téged hagyott volna el, nem?

És még azt hiszed, hogy önzetlen vagy? Nem az az önzetlenség, ha olyan dologról mondasz le, ami nem fontos neked! Ahogy nem bátor aki nem is fél, úgy nem önzetlenség, ha csak olyan dolgot teszel, ami amúgy sem esik nehezedre, miközben nem, vagy csak kelletlenül, ne adj isten duzzogva vagy hajlandó valamire, ami meg de!

A gyáva, önző, lusta ember csak a szeretetérzést lovagolja meg, amíg az tart, anélkül, hogy különösebben tenni akarna érte, a másikért, vagy a kapcsolatért bármi erőfeszítést. Amikor pedig alábbhagy az érzés, rebben tovább.

A szeretet cselekszik.

A szeretet hajlandó erőfeszítésre, és ezért nem vár elismerést.

A szeretet felvállalja a kellemetlent, ha az a másik lelki fejlődését szolgálja.

A szeretet nem áldoz fel pillanatnyi jóért hosszú távú boldogságot.

A szeretet felvállalja a másik elvesztésével járó fájdalmat, ha ez a másik érdekét szolgálja.

És végül:

A szeretet nem nevel búra alatt rózsát. Nyitott tenyerén hordozza a pillangót.

Posted in: Az élet

Rendhagyó könyvajánló

Rendhagyó, mert nem olvastam, és így nem tudok róla biztosat állítani:

Eva-Maria Zurhorst - Szeresd önmagad, és mindegy, kivel élsz

Amiért mégis ideteszem, az a fülszöveg. Idézek:

"Modern társadalmunkban a vásárlás, a fogyasztás és a feleslegessé vált tárgyak kidobása határozza meg napjainkat. Sajnos, ez a hozzáállás kapcsolatainkra is rányomta a bélyegét: A nem megfelelő dolgokat azonnal le kell cserélni – adott esetben a párunkat is."

"Mindenki arra vágyik, hogy a legjobbat kapja, és ezzel gyakran együttjár az az illúzió is, hogy ez fáradság nélkül is bekövetkezhet. Minél könnyebben, minél gyorsabban akarjuk elérni céljainkat, és ha a párkapcsolatunk nem úgy működik, ahogy mi szeretnénk, új társat keresünk. Hamis illúzió abban bízni, hogy a következő partnerrel majd minden más lesz – anélkül, hogy mi magunk változnánk."

Posted in: Az élet