Végszóra

Posted in: Meg minden

Ha nem demokrácia, akkor diktatúra?

Részben pont az előző bejegyzésbeli idézet ihlette, de már régóta megfogalmazódott bennem az alábbi gondolat. Avagy: tényleg a létező rendszerek legjobbikát éljük-e? És ha nem, milyen versenyképes alternatívák vannak?

Posted in: Meg minden

Egyszer volt, hol nem volt

Volt egyszer egy írott jó tanács, hogy ne válassz magadnak olyan lányt, aki nem szereti magát, mert egy szép napon, minden különösebb előjel nélkül elhagy majd.

Ennyi.

Semmi különösebb magyarázat, vagy indoklás.

Elkerekedett a szemem akkor.

Ha nem velem történik meg korábban, tán el sem hiszem.

 

Más tollával V. - Skatulyák

Edward de Bono tollából:

***

A késélnyi diszkriminációt gyakorta használjuk a hagyományos asztali logikai rendszerünkben legfontosabb dichotómiákban. Hogy érvényesíteni tudjuk az ellentmondás erős alapelvét, egymást kölcsönösen kizáró vagy-vagy kategóriákat alkotunk. Mivel nem könnyű ilyeneket találni, ezért létrehozzuk őket. Ezt a nem szó segítségével tesszük.

El tudunk képzelni olyasmit, hogy „nem-narancs”? Valószínűleg nem, de attól még kimondhatjuk. Aztán továbblépve azt mondjuk, hogy valami nem lehet narancs is és nem-narancs is egy időben. Vagyis ha „demokrácia” van, minden más berendezkedés neve „nem-demokrácia”. Ez a fajta gondolkodás persze kényelmetlen az agynak, mivel nincs természetes nem-narancs séma.

A sakkfigurákkal sokkal egyszerűbb a dolog: ha azt mondjuk, ez a figura „nem fehér”, nyilván azonnal el is képzeljük, hogy a „nem fehér” az a fekete. Vagyis az elme próbálja betölteni a „nem”-lyukat valami kézzel foghatóval. A „nem-demokrácia” jelentése ennek alapján a „diktatúra”.

Posted in: A világmindenség

To this day

 

 

Megérintett, mert láttam ezt már élőben annyiszor, és voltam én is áldozat. Én még szerencsésnek mondhatom magam, mert bár évekig hordoztam a lelki sebeket magamban, és még mindig megvannak a nyomai, az évek alatt sikerült többé-kevésbé meggyógyulnom belőle. Tökéletesen tán soha nem lehet.

A gyerekek kegyetlenek. A szavak mélyebb és fájdalmasabb sebeket ejtenek bármilyen pofonnál. És nem hagynak külsérelmi nyomot. Az iskolás évek lelki megpróbáltatásai, a mindennapos lelki pokol rosszabb, mint bármi ami utána jön. Hány és hány embert nyomorítanak meg lelkileg egy életre...

Mert ha egy fáról törsz le egy gallyat, az semmiség ahhoz képest, ha ugyanezt facsemeteként teszed vele. Amit akkor derékbe törsz, onnantól torzan nő tovább.

Bár minden szülő és tanár értené ennek a fontosságát...

Posted in: Az élet

Én már nem muzsikálok, csak egy jelet adok a gépnek

Volt egy gyönyörű hely Svájcban.

Egy kis édenkert. Síparadicsom szeptembertől májusig, de a nyári hónapokban röpke tavaszba virul. Július elején nyílik ott az orgona és érik az eper, és bár még ilyenkor is előfordul, hogy a hegyek közt pár napig felhők vonulnak át, gyönyörű az idő. Olyan a fű és a víz és a levegő, mint sehol másutt.

Van ott egy tó. Nem túl közel, de elérhető távolságban. A hegyről alácsúszó, olvadó hó táplálja csendesen, mielőtt vízeséseken át lezúdulna a városig. Képeslapokon is szerepel. Az évnek ezen a szakán nem sokan járnak arra. Magán mennyország, ha tudod, hol keresd.

Ott akartam megkérni a kezét.

Posted in: Az élet

M. Scott Peck a szerelemről - II.

A romantikus szerelem mítosza

Ahhoz, hogy a szerelem sikeresen házasságba bolondítsa az embert, szükséges azt a látszatot keltenie, hogy az érzés sohasem fog véget érni. Ezt az illúziót csak erősítik a kulturális hagyományaink: minden gyerek azt olvassa, hogy a királyfi meg a királylány egybekelnek, s boldogan élnek, amíg meg nem halnak. További mítoszok tudomásunkra hozzák, hogy "akik egymásnak vannak teremtve, előbb-utóbb megtalálják egymást". Továbbá: a csillagokban meg vagyon írva, hogy ki kihez illik, s amikor találkozunk a választottunkkal, a szerelem hozzásegít e fölismeréshez. S miután rátaláltunk a lényre, akit a magasságos ég is nekünk teremtett, s tökéletesen illünk is egymáshoz, nyilvánvaló, hogy tökéletes boldogságban és egyetértésben fogunk élni, míg csak le nem peregnek életünk napjai.

Posted in: Az élet

M. Scott Peck a szerelemről - I.

A szerelem

A szeretet helytelen értelmezései közül a legelterjedtebb és legerőteljesebb az az elképzelés, hogy a szerelem szeretetérzéssel jár. Igencsak vaskos félreértés ez, mert amikor az ember szerelmes, érzelmét igen intenzíven éli meg, úgy érzi, "szereti" partnerét. Két probléma tűnik azonnal szembe.

Posted in: Az élet

Valami összetört

... és csilingelve elgurult.