Gondolatok egy végtelen világegyetemről I.

Egy végtelen világegyetemben minden ami csak megtörténhet, meg is történik.

Méghozzá végtelen számban, térben és időben egyaránt.

Minden, ami csak lehet, egyúttal van is. Minden pillanatban, egyfolytában, végtelenszer.

Posted in: A világmindenség

A hólapáttól a népirtásig

A mellékvizen, néhány idézet kommentárral (idézetek forrása még mindig: http://index.hu/tudomany/2013/04/06/letezik-e_szabad_akarat/ )

Korábban a súlyos epilepsziában szenvedő emberek egyetlen gyógymódja a két agyféltekét összekötő kérgestest műtéti átmetszése volt, aminek eredményeként megszűnt a féltekék közötti kommunikáció. Michael Gazzaniga ilyen műtéten átesett páciensekkel végzett kísérleteket. A kutató egy egyszerű kísérleti elrendezéssel a „hasadt agyú” emberek bal féltekéjének egy csirkét mutatott, a jobb féltekének pedig egy havas tájat, és a feladat az volt, hogy társítsa a képeket néhány – mindkét féltekéjével érzékelt – tárgy rajzával.

Posted in: A világmindenség

Nézőpontok

Ez mindig jusson eszedbe, ha épp veszekedsz, vitatkozol, megsértődsz.

Ez mindig jusson eszembe, ha abba a hibába esnék, hogy azt hiszem, igazam van.

Posted in: A világmindenség

Eltéveszteni a célt

Mindenki őrült. De most komolyan. Mindenki körülötted, és te magad is, és én is. Nézz körül.

Az egyik házal egy újsággal, ami giccses képekkel hirdeti, hogy milyen lesz, ha eljön a mennyek országa. A másik aláír egy szerződést amiben eladja a lelkét egy milliárd évre, és ha kell, egy életre megszakítja a kapcsolatát a családjával. A harmadik meg van róla győződve, hogy minden ember velejéig rossz, mindenki ki akarja használni. A negyedik arról, hogy aki másban hisz mint ő, azt meg kell ölni, akkor jut dicsőséggel a mennybe. Az ötödik úgy véli, ha meg mered élni a szexualitásodat házasságon kívül, bűnt követsz el és pokolra jutsz. A hatodik a pénznek él, és átgázol mindenkin, hiszi, hogy farkastörvények uralkodnak és a gyengédségnek, szeretetnek helye nincs, mert a gyengék elhullanak. A hetedik szerint minden férfi ugyanolyan. A nyolcadik szerint minden nő kurva. A kilencedik utálja az embereket, és állatokkal akarja leélni az életét, mert szerinte azok jobbak az embernél. A tizedik a gyerekét a saját kiterjesztett részének tekinti, és saját meg nem élt vágyait, félresikerült életét akarja rajta bepótolni, épp csak a saját életét nem engedi élni neki a szeretet nevében.

Posted in: A világmindenség

Más tollával V. - Skatulyák

Edward de Bono tollából:

***

A késélnyi diszkriminációt gyakorta használjuk a hagyományos asztali logikai rendszerünkben legfontosabb dichotómiákban. Hogy érvényesíteni tudjuk az ellentmondás erős alapelvét, egymást kölcsönösen kizáró vagy-vagy kategóriákat alkotunk. Mivel nem könnyű ilyeneket találni, ezért létrehozzuk őket. Ezt a nem szó segítségével tesszük.

El tudunk képzelni olyasmit, hogy „nem-narancs”? Valószínűleg nem, de attól még kimondhatjuk. Aztán továbblépve azt mondjuk, hogy valami nem lehet narancs is és nem-narancs is egy időben. Vagyis ha „demokrácia” van, minden más berendezkedés neve „nem-demokrácia”. Ez a fajta gondolkodás persze kényelmetlen az agynak, mivel nincs természetes nem-narancs séma.

A sakkfigurákkal sokkal egyszerűbb a dolog: ha azt mondjuk, ez a figura „nem fehér”, nyilván azonnal el is képzeljük, hogy a „nem fehér” az a fekete. Vagyis az elme próbálja betölteni a „nem”-lyukat valami kézzel foghatóval. A „nem-demokrácia” jelentése ennek alapján a „diktatúra”.

Posted in: A világmindenség