Körbeér

Egyszer volt egy ilyen ötletem, hogy mi van, ha az univerzum amiben élünk tetszőleges skála mentén körbeér. Megmagyarázom. Szóval például ahogy nem lapos a Föld hanem gömbölyű, ha sokat mész ugyanabba az irányba, akkor kilyukadsz oda ahonnan elindultál. Ez persze akár az univerzumra is igaz lehet (más kérdés, hogy még a fény sebességével haladva is nagy fába vágnád vele a fejszédet asszem...), de mi van, ha nem csak térben értelmezhető a kérdés? Hanem időben? Vagy tetszőleges skála mentén?

Mi van, ha mondjuk zoomolás mentén is igaz ez?

Vagyis: ha sokat mész "lefelé", akkor egyszer csak a nagyon kicsi után a nagyon nagynál találnád magad.

Vagy: nagyon sokat mész "kifele", akkor egyszer csak (jóval túl a látható univerzumon túl) kibukkansz egy sejtből egy másik vagy akár ugyanezen világban?

(Mint egy fraktál. Ekkor persze az olyan fogalmak, minthogy kicsi és nagy... már pont annyira értelmetlenek, mint a gömbölyű Földön bárhol kitüntetetten "fent" és "lent"-ben gondolkozni.)

Szó mi szó, már rég eljátszottam ezzel a gondolattal, amikor egyszer csak jött ez, és kimondta a gondolatomat képileg:

http://asset-a.soup.io/asset/6272/0590_af24.gif

Adventure Time, naná. Ez az a mese, amitől először sikongatós lábrázást kaptam, másodjára még inkább, aztán fél évvel később mégis rákattantam, és azóta függő vagyok. Itt bármi megtörténhet. És ami azt illeti, meg is történik. Mint egy LSD trip LSD nélkül (bár a készítők nem hiszem, hogy elmondhatják, hogy "nélkül"). Olcsó és szórakoztató módja a heti WTF élmény megélésének. Szerintem mondjuk nem gyerekeknek való :)

Jó, amúgy tudom, Planck-távolság, oké.

De kellően szabadon értelmezve, hogy "a tér és idő hagyományos fogalma megszűnik értelmesnek lenni a Planck-hossznál rövidebb távolságon és a Planck-időnél rövidebb időintervallumban", illetve: "a tér és az idő is kvantált (diszkrét, vagy „szemcsés”, ha úgy tetszik) és nem folytonos", miért ne játszhatnánk el a gondolattal, hogy... :)

Posted in: A világmindenség

Comments

    No comments to show