Amit nem gondoltál volna a varjakról

Nemrégiben bukkantam bele az alábbi animgifbe a neten, amin jócskán elképedtem:

Megmutattam a kollégáknak, megosztó volt - volt, aki elsőre azt mondta, ez kamu, fotosop, vagy csak betanították. Úgyhogy utánanéztem, és kiderült, hogy épp az ellenkezője az igaz. A varjak elképesztően intelligens állatok, a nagymajmokéval összevethető mértékben.

Néhány teljességgel meghökkentő dolog, amit valószínűleg nem tudtál róluk:

#1. Emlékeznek az arcodra, és képesek megkülönböztetni a többi embertől

A washingtoni egyetemen néhány diák befogott pár varjút. Lemérték őket, meggyűrűzték, ilyesmi, aztán szabadon engedték őket. A hét hátralevő részén a varjak valahányszor meglátták őket (és csak velük viselkedtek így), károgtak, rájuk rontottak (akár szó szerint, a levegőből "megtámadva", megcsipkedve őket), szóval eléggé ellehetetlenítették a közlekedésüket a campus területén. Ráadásul nem csak a befogott varjak, hanem az összes többi is. Aztán ugyanez történt a következő héten is, a következő hónapban is, sőt, a nyári szünet után is. Sőt, miután lediplomáztak, és évekkel később visszatértek, a varjak még mindig emlékeztek rájuk. Ezen a ponton megjegyzem, hogy egy személyes sztori abszolút megerősíti a történteket, ugyanis édesapám nagy vonalakban kb. ugyanezt mesélte el, mint vele megtörtént esetet. A tanulság? Ne kezdj ki a varjakkal, ha jót akarsz magadnak.

#2. Összesúgnak a hátad mögött

A fentiekből is kitűnt, hogy nem csupán a személyesen érintett varjak támadták meg a "bántalmazóikat", de a többiek is, míg másokat természetesen békén hagytak. Ebből egyenesen következik, hogy nem csak, hogy meg tudnak különböztetni a többi embertől, és emlékeznek az arcodra, de képesek téged részletesen leírni a többi varjúnak is. Az a károgás nem pusztán károgás... Generációkkal később is lehet, hogy rád támad egy leszármazottja valamelyiknek, akivel valaha kicsesztél. Óvatosan ;)

#3. Memória

Emlékeznek rá, és vándorlás közben tudatosan kikerülnek minden olyan helyet, ahol valaha, akár egyetlen varjút is bántottak (vidéki farmok, ahol a termény védelmében mondjuk lelőttek párat). Generációkkal később is. Ha valaha is összeszűrted velük a levet... most valószínűleg egy sötét szobában konspirálnak ellened, gyertyalángnál. Tudják a címedet.

#4. Eszközhasználat és problémamegoldási készség

Az első animgif azt hiszem mindent megmagyaráz. De van dokumentált eset arról is, hogy egy varjú kampót hajlított a csőrével egy drótból, és azzal pecázta ki a kaját a másképp elérhetetlen helyről. Úgy, hogy drótot sem látott soha korábban. A kutatók voltak a legjobban megdöbbenve. Itten e:

De volt eset, hogy köveket dobáltak bele egy vizes csőbe, hogy a keletkező hullámok miatt kiplaccsanjon a bele helyezett kaja (amit máshogy nem értek volna el), és dokumentált tény, hogy képesek csalival halászni.

#5. Előre tervezés

Rendszeres időközönként raktároznak el élelmet ínségesebb időkre. És bár erre jó pár másik állat is képes (lásd mókusok), a varjak azért pár lépéssel tovább mennek. Nem csak agyatlanul eldugják valahova, nem. Figyelnek, hogy egy másik varjú nézi-e őket, és ha igen, akkor úgy tesznek, mintha eltennék a kaját, miközben a tollazatuk közé rejtik. Mint egy jó kártyabűvész! Aztán elrepül, hogy máshol rejtse el, ahol senki nem látja. De a másik sem hülye ám, és sokszor követi a trükköst, mert pontosan tudja, hogy az lehet, hogy ezt fogja tenni.

#6. Adaptáció

Néhány varjú ahelyett, hogy a feltörésével bajlódna, autók elé dobja a diókat, hogy azok áthajtsanak rajta. És itt jön a durva rész: memorizálják a közlekedési lámpák ritmusát, hogy a megfelelő időben dobják le a diókat, és csak gyalogos zöldnél sétálnak le a feltört darabokért, hogy ne üttessék el magukat. 

Követik a kukáskocsit, mert tudják, hogy abból néha kiesik ez-az-amaz. Felnyitják és nyitvatartják egymásnak a csúszóajtós konténereket. 

#7. Zárásként

Ajánlom figyelmetekbe az alábbi videót:

TED.com: Joshua Klein on the intelligence of crows

Elég jó ötlet :)

 


Felhasznált források:

Posted in: Meg minden

Comments

  • -A-
    2013. 05. 30. 21:46

    " most valószínűleg egy sötét szobában konspirálnak ellened, gyertyalángnál. Tudják a címedet." - ezen hasaltam a röhögéstől! :D

  • Norbi
    2013. 08. 01. 19:53

    nem gondolnák sokan azt se, hogy a polipok is nagyon okosak. rájuk is jellemzőek azok amit leírtál. gondolkodnak, eszközöket használnak, új problémákat oldanak meg, megjegyzik merre jártak már, és ami a legérdekesebb, hogy alakváltoztatóak. felveszik más élőlények szokásait és alakjukat annyira, amennyire tudják, így segítve elő a vadászatot, vagy a rejtőzködést :)