Más tollával II.

Néhány idézet, ezúttal Polcz Alaine - Befejezhetetlen című könyvéből.

"És a szép kezdet után egyszer csak kiderül, hogy amire az egyik azt mondja, hogy szeretet, a másiknak az egy nagy nulla, és fordítva: ami nekem az igazi szeretet jele, az a másiknak túlzás. Mégis, úgy kell szeretnünk azt a másikat, ahogyan az neki jó, ő pedig a felénk irányuló szeretetével mutatja meg nekünk, hogyan. Vagyis nem magunkból, a saját szeretetünkből kell (kellene) kiindulnunk, amikor szeretünk, hanem a másik szeretetéből."

"A produktív szeretet fogalma alapvetően különbözik attól, amit szokásosan szeretetnek szoktak nevezni. Azt hisszük, szeretünk valakit, amikor beleszeretünk. Valakitől való függőségünket is szeretetnek nevezzük, ugyanúgy, mint birtoklási vágyunkat. Úgy hisszük, semmi sem egyszerűbb és könnyebb, mint szeretni, és az egyetlen nehézséget az jelenti, hogy megtaláljuk ehhez a megfelelő tárgyat, és csak azért nincs szerencsénk a szerelemben, mert nem leltük meg az igazi társat."

"Miklós mondja, hogy a szerelem képét az alkotja az emberben, amit olvasunk, hallunk róla, amire szocializálódunk. Amit milliók hajszolnak egyre – de nagyon kevesen élnek meg. A szerelemben hol a teljesség utáni vágy, hol a hormonműködés az uralkodó."

"Szerinte a szerelem mint idea létezik csak, ami az olvasmányélményeink nyomán kialakult utópián alapul, hogy létezik egy ilyen tökéletes érzelmi együttlét-állapot… s hogy az emberiség nagy része által megélt férfi-nő kapcsolatban nem is létezett soha…"

"Nekem természetesen az igazisággal kapcsolatban (is) vannak fenntartásaim. Mert ilyen, hogy igazi, Ádám-Éva óta nem létezik. Igazivá válni persze lehetséges, de az elég sok melóval jár. Talán ezért is választja az ember a könnyebb utat, vagyis a válogatást és az abszurd hitet: ha van valahol egy nekünk rendelt igazi, akkor se nekem, se neki nincs semmi dolga, csak idejében meg kell találnunk egymást."

Comments

    No comments to show